Droomhuis aan de Goudkust

Dit huis is gelegen in de Apollobuurt in Amsterdam-Zuid. Het maakt deel uit van Berlage’s beroemde ‘Plan Zuid’. De villa zelf is ontworpen door de architect Harry Elte. In deze gegoede woonomgeving zijn de statige vrijstaande villa’s gelegen in een prachtige omgeving. Wij willen hier graag een prettig familiehuis van maken voor ons en de drie kinderen. Deze huizen uit het interbellum zijn veelal gebouwd voor gefortuneerde joodse bewoners en Duits-joodse industriëlen. De kwaliteit en schaal van de woningen was dan ook buitengewoon goed. Dit huis heeft echter wel upgrading nodig om het comfortabel te maken naar de huidige maatstaven.
Droomhuis aan de Goudkust | De Pander
Droomhuis aan de Goudkust | De Pander

Interieurdesign

begint bij de buitenkant

De betekenis en waardering van de bestaande architectuur is belangrijk. Deze schil geeft letterlijk ruimte aan de inrichting. Door het slim te laten samensmelten met het interieur ontstaat een spannend complex geheel met een geheel eigen, tijdloze stijl. Om de essentie te behouden hebben we alle buitenkozijnen vernieuwd en teruggebracht in de originele maatvoering en detaillering. Hierdoor is de oorspronkelijke balans tussen baksteen en kozijn hersteld. Trappen en bordessen zijn opnieuw ontworpen. Ook hier is originele detaillering hersteld en de trap loopt nu door naar het souterrain. Hierdoor wordt als het ware een extra woonlaag ontsloten. Binnendeuren zijn verplaatst of toegevoegd, rekening houdend met de oorspronkelijke afmetingen en verhoudingen. De originele markante architraaf- en plintprofilering is consequent doorgezet.
Droomhuis aan de Goudkust | De Pander

Ruimtelijke organisatie

De grote verandering

De grote verandering in de ruimtelijke ordening kwam tot stand door het openen van de formele gesloten ruimtes. Vroeger was het gebruikelijk om elke functie een eigen ruimte te geven. Nu vloeien de ruimtes in elkaar over en zijn de zichtlijnen met buiten gegarandeerd. Het huis voelt nu ruimer, transparanter en completer aan. Waar de keuken vroeger niet meer was dan een gesloten anonieme werkplek, is deze nu het middelpunt van het huis geworden, gecombineerd met een grote tafel. Het kijken van een serie of film vindt plaats in een aangrenzende ruimte, die indien nodig, volledig afgesloten kan worden. Slapen, douchen en aankleden zijn in de Mastervleugel tot één geheel gesmeed. Een thuiskantoor is inmiddels een normaal onderdeel van het huis geworden.
Droomhuis aan de Goudkust | De Pander

Heb je een vraagstuk?

Neem contact op

Heeft u vragen of bent u benieuwd wat De Pander voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee en bieden oplossingen die precies passen bij wat u nodig heeft. Bel of mail ons vandaag nog en we nemen zo snel mogelijk contact op met u.

Materialisatie

en kleurstelling bepalen

De binnenhuisarchitect van dit project is Roy de Scheemaker. Een ontwerp wordt meestal gemaakt voor de opdrachtgevers als hun persoonlijke paradijs. Ik moedig ze dan ook aan om, als ze dat willen, op een bepaald moment mee te denken. In dit geval werkten de opdrachtgevers enthousiast mee aan het totaalplan. Samen hebben we de uiteindelijke materialisatie en kleurstelling bepaald en ze stonden erop het projectmanagement zelf op zich te nemen. We maakten mooie combinaties van Taj Mahal-kwartsiet, natuurlijk eiken, donker brons, Europees walnoot, natuurlijk linnen en Calacatta-marmer. Stuk voor stuk materialen die een ingetogen elegantie uitstralen. Contrasterende texturen en tinten, licht en donker, hard en zacht, vullen elkaar op natuurlijke wijze aan. De kunstwerken uit hun persoonlijke collectie passen met hun ingetogen kleurgebruik perfect in deze setting.

Hartog Elte

Een veelgevraagd architect

Hartog (Harry) Elte was een oud-medewerker van Berlage en een veelgevraagd architect. Hij heeft naast villa’s in Het Gooi ook synagogen en vele woningen in Plan Zuid getekend. Daarnaast ontwierp hij ook meubels. Hij woonde ook in deze buurt, in een eigen creatie, aan de Stadionweg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hem het werk onmogelijk gemaakt. In 1942 werd hij naar Westerbork gedeporteerd en stierf uiteindelijk in 1944 in Theresienstadt.
Ontwerp: Roy de Scheemaker & Interieur op maat: De Pander